Waarom valt Osteopathie onder de alternatieve geneeskunde
Waarom valt Osteopathie onder de alternatieve geneeskunde
Specialist Osteopathie
Nederland heeft net zoals een aantal andere landen een onderverdeling in reguliere en complementaire zorg. De complementaire zorg wordt ook wel alternatieve zorg/geneeskunde genoemd. [1]
Er zijn verschillende redenen voor deze onderverdeling, waarbij sommige argumenten inmiddels achterhaald zijn. Het is daarom heel belangrijk om te beseffen dat deze onderverdeling niets te maken heeft met kwaliteit van de zorg of de opleiding die de zorgverlener heeft gehad. Er zijn vooral historische redenen voor de onderverdeling.
Want osteopathie valt in veel landen binnen de reguliere zorg. Daar zijn osteopaten bijvoorbeeld artsen die een extra specialisatie gevolgd hebben.
Omdat de meeste osteopaten in Nederland een universitaire opleiding gevolgd hebben, is er ook binnen Nederland discussie over de status van osteopathie. Wij zijn van mening dat deze discussie gevoerd moet worden, maar dat deze niet extreem belangrijk is. Want mensen herkennen zelf vaak de kwaliteit van zorg. En baseren daar hun keuzes op.
Waar komt osteopathie vandaan
Osteopathie heeft een relatief korte geschiedenis. Deze vorm van zorg is beschreven door de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still. [2] Hij stichtte in 1892 een school “The American School of Osteopathy” omdat hij vond dat er te veel “versnippering” was binnen de gezondheidszorg.
Naar zijn mening werd er te weinig gekeken naar de onderlinge samenhang van klachten en lichaamsfuncties. De wetenschap kreeg steeds meer aandacht voor osteopathie en er kwam steeds meer onderzoek naar osteopathie.
Halverwege de 20ste eeuw werd osteopathie in de Verenigde Staten dan ook gelijkgesteld met de reguliere geneeskunde. In het land waar osteopathie is begonnen, is de status dus al meer dan een halve eeuw gelijkgetrokken met de zorg die in ziekenhuizen wordt geboden.
Dit betekent vanzelfsprekend dat er ook streng wordt toegezien op de kwaliteit van de osteopaten. De licentie voor een osteopaat heeft dan ook allerlei eisen en controles. [3]
Welke status heeft osteopathie in Nederland
Binnen Nederland is osteopathie nog niet zo lang bekend als aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Hier is osteopathie pas enkele tientallen jaren bekend. De professie groeit wel heel hard! Want het valt niet te ontkennen dat osteopaten vaak heel veel voor mensen kunnen betekenen.
Oprichter van OsteoDirect, Ruben den Hartog, ziet dan ook mensen vanuit heel Nederland naar de praktijk komen. De holistische benadering van een osteopaat is hier vaak de reden voor.
Er komen dan ook steeds meer osteopathiepraktijken bij, met zowel Nederlandse als buitenlandse osteopaten. Al deze osteopaten moeten zich registreren bij een beroepsvereniging. Deze beroepsvereniging bestaat uit professionals die controleren of de kwaliteit van zorg goed genoeg is.
Deze beroepsverenigingen worden erkend door de Nederlandse overheid en door zorgverzekeraars. Wanneer een osteopaat hierbij is aangesloten, dan kan de zorg worden gedeclareerd. Dit is in Nederland bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Op hun site vind je ook meer informatie over registratie en kwaliteitscontroles.
Direct online afspraak inplannen
Bij OsteoDirect werken we met een online agenda. Deze is leidend en altijd up-tot-date. In deze agenda kunt u direct uw eigen afspraak inplannen.
-AFSPRAAK INPLANNEN-
“Omdat de meeste osteopaten in Nederland een universitaire opleiding gevolgd hebben, is er ook binnen Nederland discussie over de status van osteopathie. Wij zijn van mening dat deze discussie gevoerd moet worden, maar dat deze niet extreem belangrijk is. Want mensen herkennen zelf vaak de kwaliteit van zorg. En baseren daar hun keuzes op.”
-OsteoDirect-
Wat betekent het voor jou als patiënt dat osteopathie onder de alternatieve geneeskunde valt
Dit betekent voor jou meestal niets, want de kwaliteit van de zorg wordt altijd gecontroleerd. Iedere osteopaat moet zich dus blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van nieuwe (wetenschappelijke) inzichten.
Voor de vergoeding van de zorg kan het verschil maken, maar ook tandheelkunde en fysiotherapie vallen buiten het basispakket. Dus die vormen van reguliere zorg hebben op dat gebied dezelfde status als osteopathie.
Voor jou als patiënt maakt het dus feitelijk geen verschil. Dit sluit ook aan bij het begin van dit artikel. De reden dat osteopathie binnen de complementaire/alternatieve zorg valt, lijkt vooral historisch. In de VS is dit dan ook al gelijk getrokken, de kans is aanwezig dat Nederland over enkele jaren dit voorbeeld volgt.
Hoe kies je de beste osteopaat voor jou
Het is lastig om iemand de beste osteopaat te noemen. Want soms past bepaalde zorg beter bij jouw situatie of jouw belevingswereld. Soms kan de ene arts ook meer voor je betekenen dan een andere arts.
Maar er zijn bepaalde standaarden die voor iedereen gelden en die iedere goede zorgverlener zou moeten hebben. Controleer dus altijd of de osteopaat is aangesloten bij een beroepsvereniging. Want die controleert de kwaliteit van de zorgverlener.
Ook online reviews zijn een goede bron van informatie. Dit zijn geen wetenschappelijke onderzoeken, maar ze kunnen wel een goed beeld geven. Ook aanbevelingen van vrienden of familie kunnen je een gevoel geven bij een behandelaar. Opnieuw is dit een indruk, geen empirisch bewijs.
Dan is er nog je eigen indruk en gevoel, laat dit ook altijd meewegen!
Als je op deze punten let, dan kom je bij een goede en betrouwbare osteopaat. Het label “reguliere geneeskunde” of “alternatieve geneeskunde” zegt dan niet zoveel. Want jij wilt gewoon een goede gezondheid, dat is wat belangrijk is.
Bronnen
[1] Patiëntenfederatie Nederland. (z.d.). Complementaire zorg. Beschikbaar op https://www.patientenfederatie.nl/over-de-zorg/complementaire-zorg.
[2] College voor Integrale Geneeswijzen. (n.d.). Andrew Taylor Still, MD. Beschikbaar op https://college-sutherland.nl/osteopathie/geschiedenis/andrew-taylor/
[3] American Osteopathic Association. (z.d.). State Licensure. Beschikbaar op https://osteopathic.org/life-career/medical-licensure/state-licensure/.
Direct online afspraak inplannen
Bij OsteoDirect werken we met een online agenda. Deze is leidend en altijd up-tot-date. In deze agenda kunt u direct uw eigen afspraak inplannen.
-AFSPRAAK INPLANNEN-